Een muts haken

Muts haken

Het is nog geen winter, maar toch heb ik een winterse diy voor jullie. Namelijk een muts/beanie maken. Het is een simpele muts, maar met kouder weer heb je hem dan wel af.

 

Benodigdheden

– Acryl wol
– Haaknaald 4
– Een lekkere stoel/bank

 

Het patroon

Ik gebruik meestal wol van Action, Zeeman of Wibra en Action is wel mijn minst favoriet van de drie, maar het is nog wel goed te haken.

 

Onderkant

STAP 1 Haak 11 losse.
STAP 2 Haak in de 2e losse een half stokje, ook in de overige 9 haak je halve stokjes (10)
STAP 3 Draai je werk om, haak een losse en weer in de 2e haak je een half stokje, net zoals de rest. (10)

Herhaal dit net zolang totdat het om je hoofd past.

Nu is het nog één lange losse strook wat je gehaakt hebt. Dus het is tijd om het vast te maken. Leg de uiteindes op elkaar en maak het vast met een halve vaste. Zo zit het goed vast. Draai de band niet binnenstebuiten!! Dit doe je pas op het einde als je klaar bent.
Vervolgens ga je de bovenkant van de band allemaal vaste haken. Dit doe je één keer in het rond.

 

De muts

Nu heb je de onderkant af en je hebt net vaste gehaakt en dat is het begin van de rest van de muts.

STAP 1 Sla de wol om je haaknaald, Steek je naald door eerste vaste, sla om en haal door de steek heen. Dan sla je weer om, weer door DEZELFDE vaste, sla om en haal door de steek. Als goed is heb je nu 5 lusjes om je naald. Sla weer om, haal nog één keer door DEZELFDE vaste en sla om en haal door de steek. Nu heb je 7 lussen om je naald. Sla om en haal dit door alle 7!! lussen. Sla weer om en haal het door je andere lus heen.
STAP 2 Vervolgens sla je één vaste steek over en doe je hetzelfde in de volgende.

Als je dit herhaalt totdat je helemaal rond bent, ben je goed bezig. Nu wordt het nog makkelijker, want als goed is heb je nu (doordat je een vaste oversloeg) allemaal gaten tussen de steken. Daar doe je precies hetzelfde en ga je door totdat je denkt dat je klaar bent. Ik gebruik meestal één hele wol voor één muts en die van mij heeft 20 rijen. Laat sowieso wat over voor de afwerking van de bovenkant.

Muts haken

Bovenkant dichtmaken

Leg je muts plat en steek je naald in de overkant van je laatste steek en maak een halve vaste. Nu zit het in het midden vast. Vervolgens herhaal je dit. Je zoek telkens het midden op van een groot gat en maak het vast met een halve vaste.
Dit kan een beetje onduidelijk zijn en daarom heb ik een video opgezocht voor jullie. Ook de rest van het patroon wordt daar voor gedaan, dus als je hulp nodig hebt, kun je de video raadplegen.

En denk je: dit is teveel werk. Ik verkoop ze ook hier

Post Author: TheWildflowerHippie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *