De jongen in de gestreepte pyjama

de jongen in de gestreepte pyjama

 

Ik ga eerlijk bekennen dat ik nog nooit de film of het boek heb gelezen, terwijl het zo bekend verhaal is. Op het boekenfestijn vond ik dit boek en ik besloot het eindelijk te gaan lezen, zodat ik later de film nog kan zien.

Over de jongen in de gestreepte pyjama

Berlijn. 1943. De negenjarige Bruno verhuist met zijn familie naar een plek ver weg. Hun nieuwe huis staat naast een hoge hek. Een hek dat Bruno afschermt van de vreemde mensen die hij daarachter ziet bewegen.
Op een van zijn ontdekkingstochten ontmoet Bruno een jongen wiens leven zeer verschilt van dat van hem. Toch worden de jongens vrienden, maar het is een vriendschap die niet zonder gevolgen blijft.

Mening

Ik ben blij dat ik het boek altijd als eerste lees, want het is zoveel leuker om het uiterlijk van de personages zelf te vormen door het verhaal te lezen. Toch vind ik het knap dat ik de film heb kunnen ontwijken al die jaren. Ik zag ook dat hij op Netflix staat, dus wellicht komt er ook nog een film review vanĀ The boy in the striped pyjamas.

In het begin kwam ik er moeilijk doorheen. Aangezien ik totaal niets wist van dit verhaal, wist ik ook niet wat ik kon verwachten. Al wist ik wel dat het plaatsvond tijdens de tweede wereldoorlog. Bruno noemt hun nieuwe plek ‘Oudwis’ en later kwam ik erachter dat het dus ‘Auschwitz’ moest zijn, maar hij spreekt het telkens verkeerd uit. Ik wachtte op het moment dat het boek mij zou raken. Eerlijk gezegd duurde dat aardig lang. Het verhaal wordt uit het perspectief van Bruno verteld en zijn familie vond ik maar raar. En Bruno bleef maar klagen dat Berlijn zo geweldig was en dat hij weer terug wou verhuizen.
Vanaf het moment dat hij het andere jongetje ontmoet, wordt het verhaal mooier. Er ontstaat een mooie band tussen de twee. Bruno denkt dat zijn leven oneerlijk is, maar snapt niet hoe erg het leven aan de andere kant van het hek is.
En dan heb ik het nog niet over het einde gehad. Ik werd er helemaal stil van en het heeft mij duidelijk geraakt. Ik ben zo blij dat ik nooit spoilers heb gehoord of gelezen, want anders had het verhaal mij lang niet zo geraakt als nu.

Post Author: TheWildflowerHippie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *